Industria de jocuri de noroc, ca mijloc de divertisment, a făcut , în ultima perioadă un mare salt atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ reușind să ofere consumatorilor o paletă foarte variată de soluții pentru petrecerea timpului liber. Practicarea acestor activități cu moderație și discernământ poate aduce o multitudine de satisfacții și bucurii generate de speranța câștigului.
Din păcate aceste activități sunt umbrite de apariția, ca și în cazul altor domenii, a unor situații speciale, datorate de cele mai multe ori abuzului și care se traduc prin :
– oameni ale caror vieți sunt marcate de pierderi materiale care nu mai pot fi controlate.
– familii pe cale de destramare din cauza neînțelegerilor dintre soți, generate de practicarea abuzivă a jocurilor de noroc.
– tineri care își fac din jocurile de noroc un scop în viață și nu mai reușesc să se integreze în societate și să ducă o existență normală pentru vârsta lor.
În cele ce urmează dorim să informăm pe toți cei interesați de jocurile de noroc în legătură cu riscurile aferente practicării abuzive a acestui tip de activitate și cu măsurile preventive pe care le pot lua în așa fel încât participarea la jocurile de noroc să nu conducă la DEPENDENȚĂ.
În ultimii ani a devenit din ce în ce mai evidentă necesitatea ca industria de jocuri de noroc, la fel ca în cazul altor industrii, să ia unele măsuri de prevenire și diminuare a fenomenelor negative generate de abuzurile manifestate în practicarea unor astfel de activități.
Industria de jocuri de noroc din România s-a alăturat în ultima perioadă celorlalte țări europene în eforturile comune depuse pentru abordarea responsabilă a jocurilor de noroc și de combatere a dependenței apărute în urma practicării acestora.
ASOCIAȚIA ORGANIZATORILOR ȘI PRODUCĂTORILOR DE JOCURI DE NOROC DIN ROMÂNIA (A.O.P.J.N.R.) ca reprezentant al unui important număr de organizatori de jocuri de noroc și ca membru al EUROMAT – European Gaming and Amusement Federation, a înțeles necesitatea punerii în practică a principiilor europene privind combaterea dependenței de jocurile de noroc și de promovare a Jocului Responsabil în rândul consumatorilor.
Una dintre cele mai importante realizări ale ultimilor ani, după Declarația cu privire la abordarea responsabilă a Jocurilor de Norocprezentată de catre EUROMAT la Maastricht în Octombrie 2007, a fost lansarea broșurii „Jocul responsabil – o declarație a tuturor principiilor și o abordare a celei mai bune aplicații din industria de gaming și amuzament europeană” în anul 2009. Scopul a fost acela de a clarifica, prin această inițiativă, principiile cheie ale responsabilizării jocului la nivel social, precum și de a arăta cum industria de jocuri de noroc a reușit să adopte metodele de promovare a jocului responsabil.
A.O.P.J.N.R. își face un merit din faptul că a reușit, cu eforturi proprii, să tipărească această lucrare în limba română și să o distribuie atât în rândul organizatorilor de jocuri de noroc cât și al autorităților competente din domeniu, făcând astfel primul pas pe calea implementării și în țara noastră a principiilor Jocului Responsabil.
Tot în acest context se situează și prezentul program derulat de A.O.P.J.N.R. și intitulat JUCĂTOR RESPONSABIL , program ce are ca scop atât informarea consumatorilor în legătură cu aspectele legate de dependența de jocurile de noroc și de tratarea acesteia cât și determinarea tuturor organizatorilor de jocuri de noroc să conlucreze la generalizarea aplicării în practica de zi cu zi a principiilor privind abordarea responsabilă a jocurilor de noroc.